Somatizarea reprezintă exprimarea perturbărilor psihologice prin simptome fizice (corporale). Clinicienii numesc acest proces „conversie”. Ne referim „psihosomatic” pentru a descrie boli fizice, despre care este necesară și o explicație emoțională, pe lângă cea fizică. „Psihosomatic” este la intersecția dintre medicină și psihoterapie. Astfel, într-un demers de explorare a unei „presupuse somatizări” medicul și/sau terapeutul este necesar să cunoască:
Faptul că vorbim astăzi despre somatizare, în fond este o veste foarte bună deoarece acest lucru demonstrează faptul că oamenii, în general, au înțeles că între psihic, corp și emoții există o legătură foarte strânsă. Iar, starea noastră de bine este determinată de existența și coerența dialogului dintre cele 3 părți. Însă, chiar și astăzi trimiterea la psihoterapeut este adesea ultima opțiune a unui medic de familie sau vine la finele unui lung șir de consultații la medici și chirurgi și după o grămadă de investigații și tratamente fără niciun rezultat. Deseori, persoanele care ajung în cabinetul psihoterapeutului pentru a explora cauzele psihologice ale unei boli, vin mai degrabă pasivi, simțindu-se deja respinși de medicii lor, cu care au avut o relație semnificativă. De aceea, este bine ca inițierea unui demers psihoterapeutic să aibă loc cât mai devreme.
În cazuri diferite, importanța relativă a factorilor somatici (ce țin de corp) și emoționali variază în mare măsură. Multicauzalitatea și distribuirea variabilă a factorilor psihologici și nonpsihologici de la un caz la altul face dificilă punerea diagnosticului „boală psihosomatică”. Teoretic, orice boală este psihosomatică, din moment ce factorii emoționali influențează toate procesele fizice pe căile nervoase și umorale (hormonale).
Următorii factori pot fi cauze ale bolilor și merită a fi cercetați de către fiecare persoană atunci când se confruntă cu o boală:
Acești factori în diferite proporții influențează cauza bolii. Doar considerarea tuturor acestor categorii de factori și modul cum interacționează ei pot furniza un tablou complet al cauzei bolii.
Prin urmare, investigarea psihosomatică necesită o descriere detaliată și precisă a proceselor fiziologice corelate. Studiile fiziologice detaliate corelate cu descrieri psihologice ocazionale și vagi nu pot contribui la o înțelegere mai aprofundata a cuzalității bolii. Așa cum nu are sens să descriem cu precizie perturbarea activității cardiace, să o explicăm ca fiind cauzată de nervozitate, fără a da o descriere adecvată a conținutului afectiv și ideatic (vezi lista de mai sus).
Este necesar să vedem corpul ca pe un partener de dialog, de ce nu ca pe un prieten care ne poate ghida către o stare de echilibru fiziologic, cât și emoțional și mental. Această încredere în legătura dintre corp-minte-emoții reprezintă un factor important și facilitează remisiunea/vindecarea spontană – dovadă a faptului că al nostru corp este în stare să mobilizeze resurse imunitare formidabile pentru a învinge o boala, – așa cum demonstrează numeroase cercetări cu pacienți bolnavi de cancer. Vindecarea spontană, însă ridică 2 întrebări importante: de ce 2 persoane cu aceleași afecțiuni sau expuse acelorași condiții reacționează diferit. De ce unul posedă resurse suficient de puternice și celălalt are resurse mai puțin eficiente? Resursele noastre sunt influențate de vulnerabilitățile noastre fiziologice, dar și de puterea factorilor externi.
Cercetări clinice și numeroase studii pe diferite categorii de pacienți cu diferite boli, inclusiv cu cancer, demonstrează asocierea somatizării cu următoarele caracteristici psihologice:
Medicina de cele mai multe ori se preocupă să ofere soluții pentru cauza bolii și efectele sale, psihoterapia presupune demersuri pentru a descoperi și integra sensul bolii, după care se orientează spre a vindeca rana emoțională. Când spun descoperirea sensului bolii, nu mă refer la sensuri spirituale sau general valabile, cum ar fi: „Să fiu mai bun, mai blând sau mai generos cu cei apropiați” sau „Să accept faptul că există o voință supremă și că trebuie cu umilință să o acceptăm”. Din punct de vedere psihologic începem să ne apropiem de descoperirea sensului unei boli atunci când ne întrebăm despre originea ei psihologică.
Metoda de lucru ESPERE ia în calcul 7 origini posibile ale somatizărilor:
Este adevărat că acum câteva decenii alergiile, bolile dermatologice, atacurile de panică erau mult mai rar întâlnite. De exemplu, alergia la ambrozie este des întâlnită astăzi și despre aceasta nu știam aproape nimic acum 20 sau 30 de ani în urmă. Eu nu am găsit studii asupra alergiei la ambrozie, dar putem lansa anumite ipoteze bazându-ne pe alte cercetări care au fost făcute:
Și lista ipotezelor poate continua. Fiecare persoană care suferă de vreo alergie e bine să se interogheze și să facă demersuri specifice pentru a descoperi sensul alergiei sale, căci nu există rețete! Sensul alergiilor la copii este căutat în relația lor cu semnificativii, de obicei în relație cu mama și/sau cu tata.
Numeroase studii demonstrează faptul că chiar și o asistență psihică rudimentară poate aduce schimbări pozitive. Cum ar fi, grupuri de suport sau de dezvoltare personală pe anumite subiecte în cadrul cărora participanții primesc:
Rezultatele participării la asemenea grupuri se referă la scăderea intensității simptomelor, mai puține remisiuni ale bolii, vindecări spontane chiar și îmbunătățirea sistemului imunitar.
Ceea ce ajută mult este și dezvoltarea competenței emoționale și a capacității de a fi în relații responsabile în care sa nu ne simțim victime. În general, în cazul somatizărilor este bine ca persoanele afectate să încerce să inverseze procesul malign, prin înțelegerea cât este de valoros să devină mai blânde cu ele însele și mai tolerante cu propriul mod de a face față emoțiilor.
Desigur, factori pozitivi în tot acest proces constituie întreprinderea unor acțiuni concrete pentru a ne adapta și accepta noii termeni a vieții, cu boală cu tot.
În cazul în care nu dorim sau nu ne simțim pregătiți să intrăm în acest dialog cu boala (simbolizată printr-un obiect) nu este nicio problemă. Putem pune acest obiect undeva la vedere și poate la un moment dat vom simți să inițiem un dialog mental cu el.
Dialogul simbolic cu boala noastră poate deveni o călătorie prețioasă de cunoaștere de sine și de găsire a unei stări de pace cu sine. Și acestea pot fi doar unele dintre cadourile pe care le putem obține.
COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO