Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

Terapia chiar mă poate ajuta?

A decide când să apelezi la terapie individuală poate fi o întrebare dificilă. Nu trebuie să așteptați până la punctul cel mai de jos pentru a cere ajutor. Atunci când decizi că ești gata să primești ajutor și că lucrurile pot sta diferit în cazul tău puți începe să te simți mai bine. Spre deosebire de terapia de grup, consilierea individuală vă oferă o atenție individuală.

Terapia individuală poate fi de ajutor pentru oricine. Indiferent dacă te confrunți cu factori de stres în viață, traume trecute sau actuale, probleme sexuale, abuz de substanțe și dependențe. Terapia individuală te poate ajuta, de asemenea, cu abilitățile de socializare, dezvoltarea limitelor sănătoase, îmbunătățirea relațiilor, preocupările legate de stima de sine, depresia, anxietatea sau orice lucru care cauzează suferință. Terapia individuală te poate ajuta, de asemenea, cu gestionarea schimbărilor majore în viață, cum ar fi începerea unui nou loc de muncă, mutarea, căsătoria sau divorțatul, nașterea sau creșterea unui copil.

Începerea terapiei individuale poate fi uneori descurajantă. Cu toate acestea, este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți viața, sănătatea mintală sau de a explora ceea ce te-a împiedicat să trăiești mai bine, cu mai multă bucurie. Te întrebi dacă este timpul să vorbești cu cineva, te invit să faci acel pas curajos spre auto-îngrijire și descoperire de sine.

Terapia îți poate oferi sprijin, validare, abilități de coping (mecanisme inconştiente şi/sau conştiente de evitare, diminuare sau remediere a impactului negativ al unei situații asupra stării noastre de confort psihic şi fizic) și strategii pentru a-ți schimba perspectiva și comportamentele. Îți poate oferi o mai mare liniște sufletească și te poate ajuta să tolerezi sentimente și situații dificile. Îți poate oferi o „experiență emoțională corectivă”, creând un spațiu sigur și fără judecată pentru a te exprima în mod autentic și pentru „a te vedea” așa cum poate niciodată nu te-ai mai văzut, a te explora fără frică. Asemenea experiențe au un impact puternic și transformator.

Sesiunile terapeutice cu mine nu pot schimba alte persoane sau circumstanțe externe. Ofer psihoeducație, feedback și îndrumare, dar nu ofer sfaturi sau răspunsuri. După primele ședințe, mai ales dacă nu ai mai avut experiențe de explorare a trăirilor interioare sau dacă există traume neprelucrate, terapia poate să te facă să te simți mai rău înainte de a te simți mai bine. Întotdeauna, după o furtună, aerul este mai curat și liniștea este profund vindecătoare. În general, cu cât aduceți mai mult în terapie, cu atât mai multe aspecte vor fi conștientizate și aduse în categoria resurselor proprii.

Te invit să citești un articol în care poți afla mai multe detalii despre psihoterapia pe care o practic.

Consultație gratuită de 30 de minute

Este normal să fii confuz cu privire la felul în care te simți, să ai întrebări despre tine și să dorești să le clarifici. Anumite experiențe pot face dificilă procesarea emoțiilor și a trăirilor. Dacă nu ești sigur cu ce te confrunți sau nu știi cum să descrii acel „ceva”, acesta poate fi un semn că este timpul să cauți ajutorul unui psihoterapeut.

Este perfect în regulă să nu ai toate răspunsurile. Emoțiile puternice sunt un motiv suficient pentru a explora mai adânc alături de un terapeut. Poate părea copleșitor la început, dar terapia individuală poate ajuta să înțelegi diferitele aspecte ale vieții tale.

Și dacă nu ai mai avut experiența de a discuta cu un terapeut și dorești să încerci să vezi cum este sau dacă dorești să te asiguri că rezonăm mă poți contacta pentru o consultație gratuită de 30 de minute, astfel încât să te pot cunoaște puțin, să aflu despre nevoile tale și să îți pot răspunde la întrebările pe care le ai. Toate consultațiile sunt confidențiale. La finalul consultației nu este obligatoriu să programăm o ședință de terapie, dacă ne dăm seama că nu ne potrivim, te pot ajuta să îți găsești un alt psihoterapeut.

Durata, costul și cum plătesc?

Durata unei sesiuni este de 50 de minute. Sesiunea poate fi anulată cu 48 ore înainte, anularea cu mai puțin de 48 de ore presupune plata costului unei sesiuni. Dacă este posibil, voi încerca să te reprogramez la o altă oră în timpul aceleiași săptămâni.

Prețul unei ședințe de psihoterapie variază în funcție de tipul acesteia: psihoterapie individuală sau de grup, de cuplu sau de familie. Plata se efectuează cash sau prin transfer.

Te invit să citești un articol în care poți afla mai multe detalii despre psihoterapia pe care o practic.

Cum pot să-mi dau seama dacă un terapeut este potrivit pentru mine?

O relație bună cu oricine – inclusiv terapeutul – depinde în mare parte de chimie. Depinde și de deschidere și de transparență. Depinde foarte mult de așteptările pe care le ai și pe care este bine să le clarifici chiar de la prima ședință de terapie. Dacă lucrăm împreună, te încurajez să mă anunți dacă ceva din ceea ce spun te deranjează sau dacă fac ceva ce ajunge să te dezamăgească. Dezamăgirea este inevitabilă în orice relație (și în viață!); în terapie, scopul este de a procesa aceste experiențe împreună.

Te invit să citești un articol în care poți afla mai multe detalii despre psihoterapia pe care o practic.

Cum îmi programez întâlnirile?

Cel mai simplu este să mă suni, dacă nu răspund, te rog să scrii un mesaj pe whatsapp sau trimite-mi un e-mail la contact@tatianamorari.ro. Întotdeauna revin cu un telefon și răspund la mesaje în aceeași zi.

Te invit să citești un articol în care poți afla mai multe detalii despre psihoterapia pe care o practic.

Nu locuiesc în București. Poți fi terapeutul meu?

Da, putem stabili sesiuni online.

Te invit să citești un articol în care poți afla mai multe detalii despre psihoterapia pe care o practic.

Ce trebuie să știi despre ședințele de terapie pe zoom?

Ce este Zoom?
Zoom este un serviciu de videoconferință ușor de utilizat, care facilitează ședințe virtuale; ne permite să ne „întâlnim” online. Este o metodă sigură și eficientă pentru terapeuți și clienți să se întâlnească atunci când nu se pot întâlni personal.

În continuare îți propun câteva instrucțiuni simple pentru a reuți să ne organizăm cât mai bine în cadrul ședințelor noastre.

Poți descărca aplicația accesând pagina https://zoom.us/

Avantajele utilizării Zoom:

  • Zoom oferă un cadru sigur și privat pentru o ședință de psihoterapie;
  • Datele transmise în timpul sesiunilor sunt criptate și securizate;
  • Zoom este disponibil pentru utilizare pe o gamă largă de dispozitive și sisteme de operare;
  • Zoom oferă partajarea/sharing fișierelor, partajarea/sharing ecranului și chat;
  • Zoom (de obicei) oferă o calitate foarte bună a sunetului și video, în funcție de puterea internetului la care sunt conectați participanții.

Dezavantaje ale utilizării Zoom

  • Zoom oferă servicii gratuite (posibilități limitate) și servicii cu plată. Nu îți fă griji tu nu vei fi nevoit să plătești 🙂
  • Configurarea zoom pe telefon sau laptop presupune câțiva pași. Vezi mai jos 🙂

De ce echipament vei avea nevoie pentru o sesiune de terapie pe Zoom?

  • Un computer, laptop sau alt dispozitiv, cum ar fi o tabletă sau un telefon;
  • O cameră web, dacă dispozitivele de mai sus nu sunt dotate cu așa ceva;
  • Căști cu microfon pentru a putea să te bucuri de intimitate și claritate a sunetului;
  • O conexiune la internet bună și de încredere, adică stabilă pe cât este posibil;
  • Un cont Zoom. Te poți înscrie aici.
  • Și, desigur, Zoom instalat pe unul dintre dispozitivele tale.

Având toate acestea pregătite ai nevoie de un link, pe care ți-l trimit eu în prealabil. La ora la care programăm ședința de terapie accesezi linkul, ne asigurăm că ne auzim și vedem, apoi începem ședința. Ne vedem pe zoom! 😉

Psiholog clinician vs. Psihoterapeut

În România cei mai mulți dintre psihoterapeuți sunt și psihologi clinicieni. De ce? Pentru că psihologia clinică este, de obicei, treapta de debut în cadrul procesului de acreditare propus de către Colegiul Psihologilor din România. Psihologul clinician își exercită profesia în baza atestatului ce îi oferă drept de liberă practică în România. Pe scurt, psihologul clinician în România oferă evaluare psihologică, acordă feedback și redactează rapoarte; de asemenea, oferă consiliere psihologică (pentru o perioadă mai scurtă comparativ cu psihoterapia) și este axată mai ales pe psiho-educație. Atenție, psihologul clinician, NU pune diagnostice și nu prescrie medicamente. Pentru acestea trebuie să vă adresați unui psihiatru.

1. Evaluare psihologică clinică:

– evaluare psihologică cu referire la factorii psihologici implicați/relevanți pentru sănătate și boală, la copii și adulți, cu relevanță pentru individ, cuplu, familie, grup/organizație (spre exemplu – identificarea factorilor psihologici implicaţi în sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, handicap/dizabilităţi, evaluarea psihologică clinică a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), sarcină sau adopţie, plasament, adicţii, intervenţii paliative, mediul instituţional sau penitenciar, justiţie (asistenţă psihologică la audierea participanţilor în procesul judiciar, asistenţă psihologică pentru recuperare şi reintegrare socială), etc.),

– acordarea de feedback – oferă feedback oral persoanelor în urma evaluării psihologice,

– redactarea de rapoarte – redactarea unui raport scris de evaluare psihologică clinică;

2. Intervenţie psihologică clinică și consiliere primară, inclusiv consiliere psihologică asociată unei școli tradiționale şi psihoterapii scurte, pentru modificarea factorilor psihologici cu relevanță pentru sănătate și boală [spre exemplu – autocunoaștere, optimizare/dezvoltare personală (psihologie pozitivă/coaching psihologic), promovarea sănătății și prevenirea patologiei, aplicații inclusiv în genetică (consiliere genetică), sarcină, educaţie, protecţia socială şi a copilului, tulburări din spectrul autist, traumă, adicţii, asistenţă psihologică a victimei şi agresorului, intervenţii paliative, mediul instituţional sau penitenciar, justiţie, a adultului, familiei sau copilului; asistenţă psihologică clinică a copiilor cu CES].

În Dicționarul de Psihologie Clinică găsim că psihologia clinică este o ramură a psihologiei specializată în cercetarea, observarea, diagnosticarea, evaluarea, prevenția și tratamentul tulburărilor emoționale și comportamentale. Psihologul clinician este un specialist cu competențe legate de metodele de cercetare și tehnicile de diagnostic și tratament al diferitelor tulburări psihice. Psihologii clinicieni lucrează în principal în clinici de sănătate și de sănătate mentală, în cercetare sau în grupuri și cabinete independente. Ei au, de asemenea, rol de consultant pentru alți specialiști în domeniile medical, juridic, de asistență socială și relațiilor comunitare.

Conform aceluiași act legislativ, psihoterapeutul poate face:
1. Evaluare psihologică și conceptualizare clinică a cazului din perspectiva modelelor clinice generale și a formei de psihoterapie praticate:
– evaluare psihologică cu referire la factorii psihologici implicați/relevanți pentru sănătate și boală, la copii și adulți, cu relevanță pentru individ, cuplu sau familie, după caz,
– acordarea de feedback – oferă feedback oral persoanelor în urma evaluării psihologice,
– redactarea de rapoarte – redactarea unui raport scris de evaluare psihologică clinică;

2. Intervenţie psihologică clinică specifică unei metode psihoterapeutice – psihoterapie – intervenţia psihologică prin care se modifică mecanismele psihologice implicate în sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, autocunoaştere şi dezvoltare personală, controlul factorilor psihologici implicaţi în sănătate şi boală, prevenirea patologiei;

3. Psihoterapie individuală şi de grup, a copilului, familiei şi adultului, cu aplicaţie generală, inclusiv în genetică, sarcină, educaţie, protecţia socială şi a copilului, tulburări din spectrul autist), traumă, adicţii, asistenţă psihologică a victimei şi agresorului, intervenţii paliative), mediul instituţional sau penitenciar, justiţie, promovarea şi optimizarea sănătăţii şi dezvoltării umane;

Dacă te interesează psihologia și ți se pare interesant și valoros ce ai gasit aici,
poți lăsa adresa de email și te voi ține la curent cu noutățile de pe site.

Mă poți suna oricând de luni până vineri între 08.00-20.00. Dacă nu reușesc să răspund imediat, voi reveni cu un apel/mesaj în cel mai scurt timp posibil, cu siguranță în aceeași zi.

COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO