Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

Înscriere grup de dezvoltare personală și autocunoaștere „Repararea celor mai puternice legături – relațiile cu părinții”

Travaliul vindecării se realizează etapizat. Mai întâi, este nevoie să fie identificat simptomul ca rană emoțională și nu ca parte din identitatea noastră. Primul pas către rezolvarea unei probleme este să te confrunți cu ea. Nu puteam schimba decât un lucru asupra căruia avem putere. Este, prin urmare, necesar să ieșim din rolul de victimă pe care adesea l-am adoptat și să ne asumăm responsabilitatea pentru comportamentul și simptomele noastre. Vom renunța atunci, rând pe rând, la mecanismele pasive la care am apelat în mod inconștient pentru a împiedica suferința. Va fi nevoie să renunțăm la idealizarea părinților noștri sau, dacă este cazul la dezicerea de ei, pentru a porni în căutarea adevărului propriu și a îndrăzni să ne uităm, oricât de dureros ar fi, la ce am îndurat, la ce am fost victime. Atunci când renunțăm la uitare, descoperim sursa comportamentului și a suferințelor noastre. Odată scoasă la lumină rana, procesul natural de vindecare este reinițiat, respectiv emoțiile refulate sunt lăsate să reapară și să fie resimțite. Spaima, teroarea, mânia, furia, dezgustul, tristețea, durerea… sunt descărcate. Vindecarea rănii se încheie prin doliul lucrurilor pe care nu le-am avut. Doar atunci poate începe procesul de reconciliere, care vizează repararea relației cu părintele.

Ce oferă un grup de dezvoltare personală?

Sintetizând, grupul oferă sprijin, acceptare și accelerare!

Cum așa?

  1. 1. Într-un grup de dezvoltare personală ceilalți membri ai grupului îți pot reflecta informații, aspecte despre tine sau situația cu care te confrunți, aspecte pe care altfel tu nu le vezi datorită implicării tale personale într-un anumit context. Știi tu, noi „fierbem în suc propriu”.
  2. 2. Crezi că îți va fi greu să te deschizi în fața unor străini sau poate chiar te gândești că îți va fi rușine? Totul se va întâmpla treptat și în ritmul tău (de aceasta mă voi îngriji eu). Apoi, același lucru este făcut de fiecare participant și în scurt timp îți vei da seama că totul se întâmplă parcă de la sine. Acest sentiment îl vei avea pentru că ceea ce face și zice un coleg te va motiva și te va potența. În fond grupul este o energie care circulă de la un membru la celălalt și devine din ce în ce mai mare, intensă și bogată pe măsură ce membrii săi apelează la ea. Grupul format se va antrena ușor-ușor în a conține întreaga experiență, a o reflecta, contribuind la vindecarea emoțiilor copleșitoare, la clarificare, dar și la noi perspective asupra unor situații. Deci, e ok, reticența firească de la început se va transforma în complicitate construită cu grijă de întreg grupul.
  3. 3. Confortul participării la grup este asigurat și de „Ceea ce se discută în grup, rămâne în grup.” Iar, în acest scop vom realiza un demers specific în cadrul grupului.
  4. 4. În cadrul grupului vei putea împărtăși gânduri, percepții, temeri sau probleme, iar rolul de „oglindă” al grupului ne va ajuta să ne dăm seama că nu suntem nici singuri și nici singurii care se confruntă cu astfel de situații. Nu-i așa că este un sentiment eliberator să te simți că ești văzut și primit cu acceptare?
  5. 5. Prin intermediul aceleiași funcții, a „oglinzii” grupul normalizează, adică ne ajută să ne dăm seama când percepția noastră este exagerată sau minimizată. Iar acest lucru are loc într-un mod blând și foarte „safe” – prin împărtășirea membrilor din propria experiență. Faptul că ai în preajma ta oameni care să reflecte comportamentele tale și atitudinile, te ajută să te descoperi și să te cunoști mai bine. Totodată, îți vei descoperi acele limite și temeri care te împiedică să îți dezvolți potențialul. Puterea vindecătoare a grupului, a împărtășirii experiențelor are beneficii pe termen lung asupra vieții fiecărui participant.
  6. 6. Apartenența la grup este un stimulator puternic al încrederii în sine și ne oferă acel sprijin și acea încurajare necesare conștientizării și exersării într-un cadru sigur a abilități noi. În grupul de dezvoltare personală te debarasezi de sentimentul de însingurare, de teama de respingere, de nesiguranța de sine – factori care determină schimbări mai mari și mai rapide în noi înșine.
  7. 7. Grupul de dezvoltare personală are și rol de „accelerator” prin accesul la mai multe puncte de vedere, întrebări, modalități de gândire etc. din care putem învăța mult mai repede.

În loc de concluzie aș vrea să mai adaug faptul că, de sigur, puterea grupului depinde de coeziune, de dorința fiecărui participant de a oferi și primi sprijin. În plus, fii liniștit/ă, această relație este co-creația tuturor membrilor grupului și este determinată de persoana care conduce grupul, în acest caz de mine :). Astfel, primul obiectiv pe care îl am chiar de la prima noastră întâlnire este să generez această coeziune și deschidere care mijlocește vindecarea.

Deci, nu mai sta pe gânduri, hai la grup!

De ce să participi?

Fiecare sesiune va fi extrem de practică și va cuprinde prezentarea și aplicarea unor instrumente, tehnici și metode concrete de life-coaching și psihoterapie (psihodramă, metoda ESPERE, cognitiv-comportamentală, psihoterapia transgenerațională, scheme cognitive – da, sunt multe, dar astăzi nu știu dacă mai există terapeuți care aplică în activitatea sa o singură abordare).

Grupul de dezvoltare personală și autocunoaștere „Repararea celor mai puternice legături – relațiile cu părinții” are ca principal obiectiv să te ghideze către o relație în care cu fiecare dintre părinți să poți exprima compasiune, blândețe, înțelegere caldă, astfel încât să reușești aceeași energie să o exprimi și în relație cu tine. Deoarece, reconectându-ne la părinții noștri în mod autentic, dincolo de răni, frustrări, resentimente sau vinovății, e ca și cum găsim o cheie despre care nu știusem niciodată că ne lipsise. Așa, putem deschide cufărul în care fuseseră încuiate cele mai importante valori ale vieții noastre — legăturile noastre cu familia.

În afară de acestea grupul de dezvoltare personală și autocunoaștere „Repararea celor mai puternice legături – relațiile cu părinții” va contribui la:

  • Conștientizarea modului în care te percepi în raport cu proprii părinți și a modului în care relaționezi cu părinții tăi;
  • Îmbunătățirea autocontrolului prin dezvoltarea unor stategii corespunzatoare de gestionare a fiecarei relații;
  • Reconectarea cu aspectele bune, sănătoase – moștenirile de preț – din relația cu părinții, validarea și redobândirea resurselor și a energiei vitale care vine de la părinții noștri;
  • Construirea sau recâștigarea încrederii în propria persoană, în propriile alegeri și propriul destin printr-o delimitare mai clară a aspectelor care îți aparțin și a aspectelor care aparțin părinților și demararea unor demersuri concrete în acest sens;
  • Eliberarea de bagajul emoțional – anxietate, frici, furii, vinovății, agresivitate interioară și alte emotii reprimate de-a lungul timpului;
  • Echilibrarea emotională, ca și condiție pentru a avea o relație bună cu sine (înclusiv cu propriul corp);
  • Însușirea anumitor elemente de comunicare relațională și reguli de igienă relațională.
Grupul se adresează persoanelor:
  • Care experimentează sau trăiesc consecințele parentalizării;
  • Care își judecă sau chiar urăsc părinții;
  • Care se simt dependenți sub diverse forme de proprii părinți;
  • Care își doresc să afle cum, în ce condiții potrivite pentru sine poate funcționa realția cu propii părinți sau dacă este cazul, să afle cum pot reuși să se repoziționeze în relația cu părinții lor, chiar dacă aceștea nu mai sunt în viață;
  • Care își doresc să se dezvolte personal;
  • Care își doresc să îți sporeasca încrederea în sine și în propria capacitate de a lua decizii autonom;
  • Care își doresc să se bucure mai mult de viață.

Cine coordonează acest grup?

Tatiana Morari, psihoterapeut format în psihodramă și în metoda ESPERE, psiholog clinician și formator.

Locația și programul de desfășurare: Data primei întâlniri a grupului este 9 martie 2023 (data are caracter orientativ).

Întâlnirile de grup se vor desfășura on-line (zoom) și vor avea loc între orele 19.00 – 21.30, cu o frecvență de o dată la 2 săptămâni (7 întâlniri).

Investiția ta: 50 lei/ întâlnire

Pentru orice detalii sau înscriere te rog să îmi scrii pe whatsapp pe nr de tel: 0764 815 898 sau pe contact@tatianamorari.ro

Accesând linkul de mai jos poți audia emisiunea Introspecții de la Radio România Cultural care a avut loc duminică, 5 februarie 2023, ora 18.30 la care am fost invitată să vorbesc despre relațiile noastre cu părinții.

Lasă un comentariu


Lasă un comentariu


COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO