Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

Psihologia pozitivă

Știința psihologiei la originile sale, s-a axat foarte mult pe ceea ce este în neregulă cu oamenii și pentru fiecare 100 de articole științifice despre tristețe, tulburări de personalitate există doar unul scris despre componentele stării de bine. Aceasta a însemnat că s-a acordat mult mai puțină atenție subiectului de a afla ce face și cum reușește un om să fie împlinit. Din fericire, în ultimii 50 de ani a devenit destul de perceput curentul, mai apoi domeniul psihologiei pozitive.

Psihologia pozitivă este un termen umbrelă pentru studiul emoțiilor pozitive, a trăsăturilor de caracter pozitive și a modului în care acestea pot fi dezvoltate și aplicare într-un proces de schimbare personală. O practică completă a psihologiei și psihoterapiei include o înțelegere a suferinței, a tulburărilor de personalitate (de acest domeniu se ocupă psihologia clinică), dar și a fericirii, a stării de bine, a resurselor personale, precum și a interacțiunii dintre toate acestea. Astfel, o intervenție terapeutică eficientă urmărește ameliorarea suferinței, cât și consolidarea stării de bine.

Psihologia pozitivă, la fel ca toate celelalte terapii umaniste (psihodrama, terapia centrată pe persoană, existențială, gestalt, centrată pe emoții, etc), se concentrează pe obiectivele împlinirii de sine și pe starea de bine generală. Deprinderea de a gândi pozitiv (dar în contact cu realitatea) și concentrarea pe ceea ce ne provoacă o stare de bine, ne încurajează să realizăm acțiuni pozitive – să ne dezvoltăm punctele forte, să ne îmbunătățim relațiile și să ne împlinim obiectivele personale și sociale. Tehnicile Mindfulness sunt folosite adesea pentru a ne ajuta la concentrarea pe comportamente și acțiuni pozitive.

Oamenii foarte fericiți diferă semnificativ, atât față de oamenii obișnuiți, cât și față de cei nefericiți, prin faptul că duc o viață socială bogată și împlinită. Cei foarte fericiți petrec cel mai puțin timp singuri și cel mai mult timp socializând și nu sunt evaluați, atât de ei înșiși, cât și de prietenii lor, ca având cele mai bune relații. Fericirea nu are aproape nimic de a face cu plăcerea și are foarte mult de a face cu dezvoltarea forțelor personale și a caracterului.

Modelul PERMA

Dezvoltat de psihologul Martin Seligman, acest model definește elementele care asigură starea de bine: emoții pozitive, angajament, relații pozitive, sens și împlinire. Înțelegerea importanței acestor elemente și pașii necesari pentru aplicarea lor cotidiană ne permite să ne construim propriile puncte forte și resurse interioare pentru dobândirea fericirii.

POSITIVE EMOTIONS – EMOȚII POZITIVE

Emoțiile pozitive sunt un indicator principal al creșterii personale, iar acestea pot fi învățate oferindu-ne timp pentru a încerca și exersa, concentrându-ne pe ceea ce reușim, pe ceea ce ne împlinește. Emoțiile pozitive includ speranța, curiozitatea, bucuria, dragostea, compasiunea, împlinirea, amuzamentul și recunoștința.

Atunci când putem explora, savura și integra emoțiile pozitive în viața noastră de zi cu zi, precum și în planurile noastre legate de viitor, constatăm că mintea noastră devine mai limpede, mai coerentă, mai încăpătoare și avem resurse pentru a acționa. Emoțiile pozitive pot anula efectele dăunătoare ale emoțiilor negative și determină reziliența. Cu cât trăim mai multe emoții pozitive cu atât mai eficient reușim să ne creștem încrederea în forțele noastre fizice, intelectuale, psihice și sociale care determină bunăstarea noastră generală.

Vom trăi din ce în ce mai multe emoții pozitive dacă:

– petrecem timp de calitate cu oamenii dragi;
– ne implicăm în activități care nefac plăcere (hobby-uri);
– ascultăm muzică frumoasă, liniștitoare, facem meditații pe muzică;
– ne oferim timp și spațiu pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care suntem recunoscători și asupra lucrurilor care merg bine.

ENGAGEMENT – ANGAJAMENT

În acest context, angajament înseamnă „a fi una cu ceea ce faci”, implicare, imersie totală într-o activitate care ne aduce satisfacție. Acest „a fi una cu…” este foarte apropiat de conceptul de „flux”. Fluxul include capacitatea noastră de a trăi în momentul prezent și de a ne concentrează în întregime asupra sarcinii din fața noastră. Starea de flux este posibilă atunci când dorința noastră/motivația este pe măsura abilității/puterii noastre de a realiza un lucru anume. Numeroase studii au demonstrat că, folosindu-ne punctele forte ale caracterului nostru în moduri noi în fiecare zi timp de o săptămână devenim mai fericiți și mai puțin deprimați după șase luni. În cercetările lor Seligman, Steen, Park și Peterson, (2005) ajung să identifice o listă de 6 valori și 24 trăsături de caracter care ne determină calitatea vieții. Astfel, putem spune că angajamentul, implicarea puternică în ceea ce faci presupune un efort de voință și este ceva mult mai puternic decât simplul „a fi fericit”, iar fericirea este unul dintre numeroasele efecte secundare ale angajamentului.

Ne vom simți mult mai implicați:

– participând la activități care ne plac cu adevărat, făcând acele lucruri pierdem noțiunea timpului;

– urmărind să fim cât mai prezenți în tot ce facem, chiar și în timpul activităților zilnice sau sarcinilor banale;

– petrecând timp în natură, ascultând și observând ceea ce se întâmplă în jurul tău;

– identificând punctele forte ale caracterului nostru și făcând lucruri concrete pentru a le dezvolta.

RELATIONSHIPS – RELAȚII POZITIVE

Când vorbim despre relații ne referim la tot spectrul de interacțiuni pe care le avem acasă, la muncă, în comunitatea din care facem parte, dar și cu întreaga noastră comunitate (parteneri, prieteni, membri ai familiei, colegi, șefi/mentori etc). Iar relații pozitive se referă la capacitatea noastră de a face cereri de apropiere emoțională și de a răspunde la cele ale altora; capacitatea de a iniția, a hrăni și când este cazul de a închide o relație într-un mod sănătos; menținerea unei stări de bine și promovarea emoțiilor pozitive în relațiile pe care le avem.

Relațiile pozitive sunt atât de importante și pentru că odată cu vârsta pentru noi calitatea relațiilor începe să conteze din ce în ce mai mult și determină din ce în ce mai puternic starea noastră de bine fizică, mentală și emoțională. Cercetările au demonstrat că împărtășirea de vești bune sau celebrarea succesului favorizează legături puternice și relații mai bune. În plus, a răspunde cu entuziasm celorlalți, în special în relațiile apropiate sau intime, crește intimitatea, bunăstarea și satisfacția.

Cum să construim relații:

– alăturându-ne unui grup care ne interesează, înscriindu-ne la un curs de formare sau într-o comunitate care împărtășim aceleași interese și valori;

– punând întrebări persoanelor pe care nu le cunoaștem bine pentru a afla mai multe despre ei;

– făcând lucruri concrete pentru a dezvolta și crește coeziunea în grupul nostru apropiat de oameni;

– reluând legătura cu persoane cu care nu am mai vorbit sau cu care am întrerupt legătura de ceva vreme.

MEANING – SENS

O altă calitate umană intrinsecă este căutarea sensului și nevoia de a dobândi sentimentul propriei valori. Făcând lucruri concrete pentru a descoperi și a ne trăi sensul vieții și pentru a înțelege cât mai multe despre viață ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important și să facem față provocărilor.

A avea sens sau scop în viață este diferit pentru fiecare. Sensul poate fi găsit în profesia pe care o avem, într-o cauză socială sau politică, într-un proiect artistic sau creativ, într-o credință religioasă sau spirituală. Sensul poate fi găsit în familie sau în carieră sau într-un hobby, în implicarea noastră în inițiative de voluntariat sau comunitare.

Simțul sensului este ghidat de valorile personale, iar persoanele care trăiesc prin prisma scopului pe care și l-au asumat trăiesc mai mult și au o satisfacție mai mare în viață, mai puține probleme de sănătate.

Modalități de a construi o viață cu sens:

– implicându-ne într-o cauză sau organizație unde efortul nostru contează;

– încercând activități noi, creative pentru a găsi lucruri care ne bucură cu aevărat;

– punând abilitățile și competențele întru ajutorul celorlalți;

– petrecând timp de calitate cu oamenii la care ținem.

ACHIEVMENT – ÎMPLINIRE/REALIZARE/COMPETENȚĂ

Un sentiment de împlinire trăim după ce a atins un obiectiv, după o perioadă de efort susținut și de automotivare. Acest lucru contribuie la consolidarea stării noastre de bine și de reziliență, pentru că după ce reușim să facem ceva noi privim viața cu mai multă încredere și avem un sentiment de mândrie. Este important să știm că împlinirea apare ca rezultat al unei motivații interne, pe când implicarea în activități de dragul celorlalți sau „ca să fie” aduce o satisfacție mai mică și de o durată mai scurtă. Prin urmare, sentimentul de împlinire este strâns corelat cu cel de angajament și atingerea obiectivelor intrinseci (cum ar fi creșterea personală și conectarea relațională) duce la o stare de bine mai profundă decât obiectivele externe, cum ar fi banii sau faima.

Pentru a ne simți mai împliniți:

– e bine să stabilim obiective care sunt SMART (specifice, măsurabile, realizabile, realiste și limitate în timp);

– să ne oferim timp pentru a reflecta asupra experiențelor și succeselor din trecut;

– să ne onorăm nevoile și dorințele;

– să găsim modalități creative de a ne celebra realizările.

Fișă de lucru – Modelul PERMA


Modelul PERMA

5 fațete ale stării de bine

Recomandări pentru

dezvoltarea stării de bine

Ce poți face pentru a crește acest aspect din viața ta?

Ce poți face pentru ai sprijini pe alții să își dezvolte acest aspect?


EMOȚII POZITIVE

simțim bucurie, speranță, mulțumire și savurăm clipa; acestea contribuind la îmbunătățirea performanței, exprimarea creativitățiiși proces eficient de luare a deciziilor

reducem factorii de stres, dezvoltăm modele de coping pozitiv și reziliență


ANGAJAMENT

tașament, implicare și capacitatea de a ne concentra asupra activităților pe care le facem

creăm/găsim oportunități semnificative pentru a ne folosi punctele forte și interesele


RELAȚII

capacitatea de a ne simți conectați, sprijiniți și hrăniți relațional

creăm/găsim oportunități semnificative decolaborare și interacțiuneîn cadrul unor echipe, grupuri, comunități


SENS ÎN VIAȚĂ
sentimentul că faci parte și ești conectat la ceva mai mare decât tine

conectarea la propriul scop/menire și practicarea reflecției prin intermediul meditației sau a altor tehnici și metode


ÎMPLINIRE

focalizarea asupra obiectivelor și asupra succesului, asupra sentimentului că sunt capabil/ă

prețuirea resurselor proprii, bucuria autonomiei proprii șisărbătorirea succesului

Lasă un comentariu


Lasă un comentariu


COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO