Metafora – un pretext pentru o călătorie interioară
Cardurile metaforice de asociere reprezintă un instrument de lucru care a câștigat popularitate în întreaga lume, în multe țări se organizează cursuri, ateliere de lucru, conferințe și chiar festivaluri cu această tematică. Cardurile metaforice de asociere sunt deseori folosite în activitatea de psihoterapie și coaching, dar sunt utilizate și de către traineri, medici, asistenți sociali, educatori, responsabili HR etc.
Fiind de mărimea unei cărți de joc sau a unei cărți poștale, cardurile metaforice reprezintă imagini complet diferite ca stil și conținut – un desen, fotografie sau o abstractizare – oameni, peisaje, animale, personaje de basm. De fapt, cel mai important lucru nu este imaginea de pe card, ci modul în care acea imaginea este percepută și ceea ce trezește în noi.
Cardurile în sine reprezintă o invitație, un pretext pentru o călătorie interioară prin șirul amintirilor, nevoilor, așteptărilor, fantasmelor, fricilor, speranțelor, resurselor noastre etc. De exemplu, imaginea unui copil care plânge poate trezi în noi amintiri – aceasta poate fi o situație din copilărie în care am fost nedreptățiți sau poate fi vorba despre o situație la care am fost martori sau poate fi vorba despre o situație din experiența noastră ca părinte. Cu ajutorul cardurilor ne putem aminti situații de mult uitate și de care nu eram conștienți. Cu ajutorul cardurilor metaforice se pot stabili anumite coordonate și se poate construi o hartă a lumii noastre interioare.
Cardurile metaforice de asociere se pot găsi sub diverse denumiri, fiecare dintre ele acoperind o anumită funcție:
Cardurile metaforice de asociere (prescurtat CMA) sunt un instrument eficient, versatil, de suport și de ajutor în practica psihoterapeutică și nu reprezintă o orientare în psihologie sau o tehnică proiectivă.
Lucrul cu cardurile presupune un anumit nivel de dezvoltare a gândirii abstracte. În principiu, cardurile se pot folosi în lucrul cu copiii începând cu vârsta de 5 ani. Recomand jocul DIXIT (în total sunt 10 seturi de carduri de asociere DIXIT) – joc de societate care dezvoltă încrederea în sine, creativitatea, imaginația și spontaneitatea și nu numai. Aici, https://www.bestkids.ro/blog/index.php/beneficiile-jocurilor-de-societate-in-era-tehnologiei-moderne/ puteți citi un articol interesant despre jocurile de societate și beneficiile acestora.
Prin urmare, în ceea ce privește acest instrument de lucru, există doar o limită inferioară de vârstă. În rest, nu există restricții – cardurile metaforice, fiind potrivite în lucrul cu adolescenți, copii, adulți, indiferent de sex, statut social sau alți factori.
Toate! De la probleme relaționale până la interpretarea viselor și fantasmelor, de la probleme cu greutatea până la atitudinea față de bani, de la identificarea arhetipurilor sufletești până la conștientizarea feminității/masculinității, de la conștientizarea resurselor interne până la integrarea unor evenimente din copilărie, de la cercetarea sensului în viață până la identificarea semnificației unei experiențe, de la elaborarea rolurilor până la identificarea soluțiilor pentru o problemă urgentă.
Metafora ne permite să aducem mai multă lumină, conștientizare și resurse în viața noastră interioară. Ne ajută să vedem o problemă din mai multe puncte de vedere și să ne disociem de ea, să reușim să o vedem separată de noi. Ne ajută să vedem perspectiva depășirii unei probleme ca pe un drum în care există obstacole, dar nu suntem lipsiți de resurse. Acestea sunt doar unele dintre darurile prețioase ale metaforei.
Cardurile metaforice sunt utile în diferite etape ale activității terapeutice:
În funcție de modul de alegere al cardurilor, există 2 strategii de lucru cu cardurile metaforice de asociere:
În funcție de conținutul cardurilor, de asemenea, există 2 strategii de lucru:
Există persoane cărora le este mai ușor să lucreze cu imagini vizuale și sunt persoane care găsesc mai ușor să lucreze cu cuvinte, să spună lucrurilor pe nume. Ambele strategii se pot combina și se poate lucra cu două seturi de carduri în același timp.
În funcție de strategia de lucru există cel puțin 3 tehnici de lucru cu cardurile metaforice de asociere:
Cu ajutorul cardurilor metaforice, Tatiana m-a ajutat să înțeleg mai bine de ce nu reușesc să slăbesc. Îmi era clar că mă sabotez, dar nu îmi dădeam seama cum anume. Pentru început am desenat sabotorul și i-am pus un nume. Apoi, l-am descris și i-am identificat calitățile. Pentru fiecare dintre calități am ales un card-resursă. Pentru mine a fost uimitor faptul că prin fiecare card am identificat o resursă de care nici nu eram conșientă. Mi-am dat seama că nu slăbeam pentru că eram agățată de câteva beneficii secundare. Pentru fiecare beneficiu secundar am ales alte carduri cu ajutorul cărora am găsit modalități alternative de a mă simți împlinită. Într-o oră și jumătate am avut atâtea aha-uri! Incredibil! Poza cu tot ce am lucrat: cardurile-resursă și cardurile cu modalitățile alternative de comportament o am și acum pe frigider 🙂 Mulțumesc! Maria, 39 ani
Sesiunea la care am lucrat asupra relației mele cu mama a fost foarte grea, dar eliberatoare. Prin carduri, Tatiana m-a ajutat să înțeleg moștenirea de la mama. Cu bucurie am constatat că am luat de la mama mai multe lucruri bune, folositoare decât invers. Am înțeles mai bine viața ei și poate unele motive care au determinat-o să se comporte cu mine într-un anume fel. Apoi, am ales câte un card pentru modul în care vreau eu să trăiesc. Povestind despre aceasta iar mi-am dat seama de foarte multe lucruri. Am avut multe insight-uri și mulțumesc din suflet! Ana, 30 ani
Pe mine cardurile m-au ajutat să văd foarte clar niște lucruri. Mi-am dat seama de ce nu îmi găsesc o parteneră potrivită. Am lucrat pe parcursul a 3 terapii și am aflat atâtea lucruri noi despre mine. Încă mă mai gândesc la unele lucruri pe care le-am descoperit atunci. A fost un proces foarte intens și concentrat, încă mai procesez :)) Lucian, 27 ani
COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO