Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

6 valori şi 24 trăsături de caracter

Urmez liderul?!

Cei mai buni lideri sunt curajoși și charismatici, nu? Nu. Teoria identității sociale ne învață că oamenii tind să îi urmeze pe membrii-prototip din grupul lor. Ce ne determină să ne identificăm cu un grup sau cu altul? Să zicem că citești o carte. Acest lucru te face să fii un „cititor”, un „vorbitor de română” sau un „amator de psihologie”? Teoria identității sociale spune că ne putem identifica cu orice grup, dar trebuie să fim motivați de numeroși factori. Vom fi mult mai deschiși să aderăm la un grup dacă apartenența la acesta îmi crește sau consolidează stima de sine, dacă îmi reducere sentimentul de nesiguranță sau dacă am ocazia să interacționez cu alți membri ai grupului și dacă am ocazia să văd rezultate concrete ale activității acestui grup.

Liderii, în general, inclusiv cei de țară au ajuns la putere prin vot (votul întregii populații sau al unui grup restrâns de oameni). Cum anume? O serie de cercetări desfășurate în anii 1970 aveau să demonstreze că oamenii pot deveni loiali față de grupuri arbitrare din motive absolut neimportante – culoarea părului, locul nașterii sau chiar participarea la un experiment. Aceasta este teoria identității sociale. Mecanismul dezvoltării unei reprezentări sociale, a unei convingeri care ne ghidează deciziile poate fi surprins în experimentul social realizat de către Jane Elliott. (Metoda sa a fost de a-şi împărţi elevii, toţi albi, în 2 grupuri pe baza culorii ochilor: albaştri sau căprui. Elliott a încurajat, într-o primă fază, o atitudine de superioritate din partea celor cu ochi albaștri, spunându-le acestora că a avea ochi albaştri e semnul inteligenţei superioare a „purtătorilor”, drept pentru care aceştia merită anumite privilegii. O concluzie importantă a experimentului este că: Omul este prin definiţie o fiinţă socială şi sociabilă, care se adaptează la mediul înconjurător. Dacă se reuşeşte pentru un timp îndelungat controlarea mediului, omul poate fi literalmente „încarcerat” într-o realitate subiectivă, deformată, în care abilităţile de a gândi critic să-i fie într-o mare măsură suprimate. Este remarcabil cum în acest caz mici diferenţe între oameni pot declanşa prejudecăţi în fiecare dintre subiecţi şi cât de greu este să te debarasezi de ele. Mai multe detalii despre acest experiment și concluzii găsiți aici)

Orice grup are nevoie de un lider. În urma unui studiu efectuat în 1990, de psihologul american Michael Hogg aflăm că membrii unui grup nu îl aleg lider pe „cel mai bun și mai inteligent” dintre ei, ci pe cel mai „comun”, acela cu care se poate identifica fiecare dintre ei. Odată ajunși la putere însă, liderii trebuie să fie în mod necesar diferiți de cei care i-au ales, așa că fac lucruri neașteptate pentru a demonstra că nu sunt la fel ca grupul lor. Tocmai de aceea sloganurile naționaliste – și chiar rasismul, narațiunile antinaziste etc. – devin strategii politice eficiente. Prin definirea grupului în termeni exclusivi, liderii își pot consolida identitatea și puterea.

Aproape acum o lună credeam că trăim într-o lume a democrației și a negocierilor, însă acum vedem că acestea au un preț și că lipsa acestora într-o parte poate destabiliza întregul. Astăzi, în vremuri de confuzie, neputință, incertitudine și devalorizare, poate mai mult ca niciodată este important să ne orientăm atenția și să ne ancorăm mintea și emoțiile în valori și credințe sănătoase, bune și luminoase. Căci, să ne amintim că lucruri frumoase se întâmplă și în vreme de haos și că oricât de dezorientați ne-am simți la un moment dat, bunătatea, structura noastră interioară sănătoasă este tot acolo – în noi!

6 valori şi 24 trăsături de caracter

Christopher Peterson a fost unul dintre psihologii care au participat la studierea şi aprofundarea noțiunii de caracter, înțeles ca structură unică de trăsături morale specifică fiecărui individ. Împreună cu Martin Seligman, care a dezvoltat Modelul PERMA (mai multe detalii aici), a publicat în 2004 volumul „Character Strenghts and Virtues: A Handbook” (aici poți descărca această carte în limba engleză). În cadrul acestei cărți ei identifică 24 de trăsături pozitive de caracter, împărţite în 6 domenii mai mari – virtuți sau valori. Aceste 6 virtuți generale îndeplinesc următoarele criterii:

– omniprezența – recunoaștere pe scară largă în toate culturile;

– împlinitor – contribuie la împlinirea, satisfacția și fericirea individuală în sens larg;

– sunt apreciate din punct de vedere moral;

– sunt trăsături de caracter stabile;

– măsurabile – trăsături care au fost cu succes măsurate de cercetători;

– sunt caracteristici distincte, din punct de vedere conceptual sau empiric;

– unele trăsături pot fi prezente încă de la o vârstă foarte fragedă, la copii sau la tineri;

– absența selectivă – lipsește cu desăvârșire la unii indivizi;

– cultivarea acestor trăsături este scopul multor instituții, comunități.

Trăsăturile pozitive de caracter sunt acele „ingrediente psihologice – procese sau mecanisme – ce definesc virtuțile”, şi ele se organizează într-o structură unică în fiecare individ. Adică, fiecare dintre noi are, într-o măsură sau alta, toate cele 24 de trăsături, iar diferențele individuale sunt date de felul în care acestea se combină şi de măsura în care se exprimă.

Clasificarea celor 6 virtuți și a celor 24 trăsături ale caracterului (Peterson & Seligman, 2004)

1.Înţelepciune şi cunoaştere – abilități cognitive care fac apel la folosirea cunoştinţelor

  • Creativitate (originalitate, ingeniozitate) – abilitatea de a găsi căi noi şi productive de a conceptualiza şi de a face lucrurile. Include realizările artistice, dar nu se limitează la ele. Când cineva îmi spune cum să fac ceva, mă gândesc automat la modalități alternative de a face același lucru?
  • Curiozitate (interes, căutarea noului, deschiderea spre experienţă și spre a testa realitatea) – dorința și bucuria de a trăi, fascinaţia pentru nou, pentru diferite subiecte, explorare şi descoperire, capacitatea de a vedea aspecte, detalii care pot face diferența. Nu am nicio dorință specială să fac ceva original? Nu mă plictisesc niciodată? Am puține/foarte multe interese?
  • Gândire critică (judecată) – evaluarea atentă a lucrurilor şi examinarea lor din toate punctele de vedere. Răbdarea de-a nu trage concluzii pripite. Asumarea posibilității de a te răzgândi când primești contraargumente justificate, dovezi contrare credinţei tale. Evaluarea sinceră a tuturor dovezilor. Iau decizii numai atunci când am toate datele problemei? Dacă îmi place o opțiune, nu mă gândesc la alte posibilități?
  • Dragoste pentru cunoaştere și învăţare – dorința de a crește personal, intenția de reinventare, învăţarea de noi aptitudini, abilități şi acumularea de cunoştinţe, pe cont propriu sau într-un cadru formal. Dorința de cunoaștere este în strânsă legătură cu curiozitatea, dar mai mult decât atât, prin efortul susținut de autodepășire și actualizare. Întotdeauna fac tot posibilul să particip la evenimente educaționale, de dezvoltare personală? Citesc rar cărți non-ficțiune pentru distracție?
  • Înţelepciune (perspectivă) – resurse interioare care, odată cristalizate, sunt orientate către ceilalți sub forma unor acte de bunătate și împărtășire a experienței și oferirea de sfaturi, recomandări. Este capacitatea de a identifica semnificația profundă a evenimentelor pentru sine şi pentru ceilalţi și chiar capacitatea de a resemnifica ceva ce deja a avut loc. Oamenii mă descriu ca fiind „înțelept peste vârsta pe care o am”? Ceilalți vin rar/deseori la mine pentru sfaturi?

2.Curaj forţă emoţională ce implică exercitarea voinţei de a-ţi atinge scopurile în ciuda obstacolelor externe sau interne

  • Îndrăzneală – a nu te lăsa copleșit în faţa ameninţărilor, provocărilor, dificultăţilor sau durerii. Fiind asertiv, să spui ce ţi se pare că e bine, chiar dacă alţii nu sunt de acord. Să acţionezi în virtutea convingerilor tale, chiar dacă ele sunt nepopulare. Include îndrăzneala fizică, dar nu se limitează la ea. Frecvent/rar am adoptat o poziție fermă chiar dacă opoziția era puternică? Nu întotdeauna îmi susțin convingerile?
  • Perseverență (persistenţă) – a avea conștiința lucrului bine făcut și dus la bun sfârșit, capacitatea de a rămâne fidel propriilor nevoi și convingeri, în ciuda obstacolelor. Să-ţi facă plăcere să duci la bun sfârşit ce ai început. Termin lucrurile în ciuda obstacolelor care apar? Deseori/rareori mă răzgândesc?
  • Onestitate (autenticitate, integritate) – să spui adevărul şi să te prezinţi pe tine însuţi cu sinceritate și autenticitate. Nu sunt prefăcut, îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce simt şi pentru ceea ce fac? Îmi țin mereu promisiunile? Uneori mă simt ca un impostor?
  • Entuziasm (vitalitate, vigoare, energie) – să fii entuziast şi bucuros, să nu faci lucrurile pe jumătate sau cu strângere de inimă. Să trăieşti viaţa ca pe o aventură, să te simţi viu. Îmi trăiesc viața la modul deplin, nu mă mulțumesc doar să o văd de pe margine? Mi-e frică să mă trezesc dimineața?

3. Omenie – trăsături relaționale pozitive, grija şi prietenia pentru ceilalţi

  • Iubire – valorizarea relaţiilor apropiate cu ceilalţi, mai ales pe acelea în care grija şi atenţia sunt reciproce, a fi aproape de oameni. Sunt oameni în viața mea cărora le pasă la fel de mult de mine, de sentimentele și de bunăstarea mea așa cum o fac și eu în privința lor? Îmi este foarte greu să accept dragostea celorlalți?
  • Blândeţe (generozitatea, grija, compasiunea, iubirea altruistă, agreabilitatea) – a ajuta şi a face fapte bune pentru ceilalţi şi pentru sine; a folosi verbele relaționale (a da, a primi, a cere, a refuza), îngrijindu-ne relația cu sine și cu ceilalți. Nu sunt niciodată prea ocupat când e vorba să ajut un prieten? Rareori fac favoruri oamenilor?
  • Inteligenţă socială (inteligenţa emoţională, inteligenţa interpersonală) – a fi conştient de motivele şi sentimentele celorlalţi şi ale tale însuţi, a şti cum să te adaptezi în diferite situaţii sociale şi a înţelege ce e important pentru ceilalţi. Știu întotdeauna ce îl face pe celălalt să se simtă bine/rău? Sunt adesea nedumerit de propriile mele gânduri și sentimente?

4.Dreptate – trăsături de caracter ce au legătură cu spiritul civic ce stă la baza unei societăţi sănătoase

  • Munca în echipă (a fi un bun cetăţean, a-ţi asuma răspundere socială, a fi loial) – a lucra bine în echipă, în grup, a fi loial coechipierilor şi a-și asuma partea din munca pe care o facem împreună. Nu pierd nicio ocazie de a participa la întâlnirile de grup sau ședințele de echipă? Lucrez cel mai bine când sunt singur și nu într-un grup?
  • Echitabilitate – a-i trata pe toţi oamenii la fel, conform noţiunilor de dreptate, demnitate şi justeţe; a nu lăsa emoţiile personale să influenţeze deciziile în legătură cu ceilalţi; a gândi, simți și acționa conform principiului „şanse egale pentru toți”. Ceea ce reprezint reflectă principiile justiției și ale egalității care mă definesc? Dacă nu-mi place de cineva, îl tratez ca atare?
  • Spirit de conducător – capacitatea de a fi focalizat in același timp pe sarcina de lucru, dar și pe menținerea unor relații bune în grup, organizarea unor activităţi de grup. Într-un grup, încerc să mă asigur că toată lumea se simte bine, implicată și în siguranță? Nu mă pricep la planificarea activităților de grup?

5.Cumpătare – trăsături de caracter ce te ajută să găsești și să menții o stare de echilibru, de mijloc, departe de excese

  • ertare – plecând de la premisa că iertarea este un efect, nu un scop, urmărim să înțelegem, acceptăm, conținem, dar nu să îngăduim greșelile celorlalți. Acceptăm defectele celorlalți, atât timp cât acest lucru nu afectează starea proprie de echilibru, liniște și sănătate. Este deschiderea spre a oferi o a doua şansă, atât timp cât acest lucru nu presupune acceptarea unor atitudini, acțiuni toxice, care ne fac rău. Implică a avea o atitudine plina de compasiune față de sine și față de ceilalți, a nu fi răzbunător. Întotdeauna îi încurajez pe ceilalți să-și lase greșelile în trecut și să își asume un nou început? Nu sunt dispus să accept scuze?
  • Modestie a fi opus lăudărosului și egoistului, a lăsa realizările să vorbească pentru ele însele, a fi o persoană plină de bun simț, a nu ne etala meritele, calitățile, realizările și a nu ne poziționa superior în raport cu ceilalți. Modestia nu exclude împărtășirea propriilor experiențe, a propriului parcurs care ne-a determinat să formulăm anumite lecții de viață sau concluzii prețioase. Sunt mândru că sunt o persoană obișnuită? Îmi place să vorbesc despre mine?
  • Prudenţă – a fi atent la propriile alegeri, a nu ne asuma riscuri inutile şi lua decizii fiind conectat la realitate, la propriile nevoi și motive. „De 10 ori măsori și o dată tai” este unul dintre motto-urile mele preferate? Prietenii mei cred că sunt impulsiv în fapte și vorbe?
  • Autoreglare (autocontrol) – capacitatea de a ne observa, identifica, exprima și controla propriile emoţii şi comportamentul. A ne asuma voința și efortul de a fi disciplinat, de a ne conține (cunoaște, accepta, primi plini de compasiune), controla dorinţele şi emoţiile. Sunt o persoană extrem de disciplinată? Nu fac sport în mod regulat?

6.Transcendenţă trăsături ce ţin de relația cu Ceva ce este mai mare decât propria persoană, cu universul şi calități care ne ajută să dăm sens existenţei

  • Apreciere pentru frumos şi excelenţă (uimire, minunare) – a observa şi aprecia frumuseţea, excelenţa, performanţa în diferite domenii ale vieţii, de la natură, la artă, de la matematică, ştiinţă, la experienţe simple din viața de zi cu zi. De multe ori am rămas fără cuvinte de frumusețea prezentată într-un film? De multe ori nu reușesc să observ ceva frumos sau deosebit până când alții nu mi-o prezintă?
  • Recunoştinţă – a fi conştient şi recunoscător pentru lucrurile bune care se întâmplă, a manifesta gânduri de recunoștință, a spune mulţumesc atunci când e nevoie și a nu lua anumite cuvine, gesturi ca fiind cuvenite, gratuite. Întotdeauna îmi exprim recunoștința oamenilor cărora le pasă de mine? Când mă uit la viața mea, găsesc puține lucruri pentru care să fiu recunoscător?
  • Speranţă (optimism, orientare spre viitor) – a ne a aştepta ca viitorul să fie bun şi să contribuim mereu pentru a-l face aşa, a crede într-un viitor pozitiv. Speranța include efortul continuu al devenirii noastre, efortul de a fi în fiecare zi mai bun și de a ne asuma responsabilitatea pentru a îmbunătăți anumite lucruri în comunitatea, grupul din care facem parte. Caut mereu să văd partea plină a paharului? Nu am un plan pentru ceea ce vreau să fac peste 5 ani?
  • Umor (spirit ludic) – a râde, a-i face pe ceilalți să zâmbească, să vezi partea luminoasă a lucrurilor. Să faci glume. Umorul sănătos include autoironia tonică, dar exclude cinismul, atitudinea ironică față de ceilalți, care de fapt sunt expresii ale unei agresivități reprimate. Ori de câte ori prietenii mei sunt au o dispoziție proastă, încerc să îi înveselesc?
    Puțini oameni ar spune că sunt amuzant?
  • Spiritualitate (credinţă, sens) – a avea sau a fi în proces spre a ne formula credinţe coerente legate de propriul scop/menire şi legate de sensul universului, a fi curioși să aflăm care ne este locul în schema universală, a avea convingeri legate de sensul vieţii, convingeri care ne modelează comportamentul şi ne oferă confort/echilibru emoţional. În ultimele 24 de ore, am petrecut 30 de minute în rugăciune, meditație sau contemplare? Nu cred într-o putere universală sau în Dumnezeu?

Pentru cei care cunosc foarte bine limba engleză, situl VIA Institute on Character institutului (VIA (virtuţi în acţiune) pentru caracter) oferă un instrument – chestionar – care ne poate ajuta să ne identificăm structura noastră personală de virtuți şi trăsături pozitive de caracter.

Peterson, C., & Seligman, M. E. P. (2004). Character strengths and virtues: A handbook and classification. New York: Oxford University Press and Washington, DC: American Psychological Association.

Lasă un comentariu


Lasă un comentariu


COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO