Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

Încredere în sine = încredere în viață

Încrederea în sine este indispensabilă pentru a trăi fericiți și a ne realiza, atât pe plan personal, cât și pe plan afectiv și profesional. Lipsa încrederii în sine ne provoacă suferință, ne limitează și ne paralizează. A avea încredere în noi înșine înseamnă a fi împăcați cu noi înșine și a îndrăzni să ne împlinim dorințele și visurile. Încrederea în sine nu are nimic în comun cu excesele unui narcisism rănit.

A avea încredere în noi înșine înseamnă, în primul rând, a ne cunoaște bine. E bine să ne cunoaștem dorințele, calitățile, aptitudinile. Ce anume ne atrage, ne place, ne împlinește? Încrederea în sine înseamnă, de asemenea, a ne conștientiza limitele, defectele, incompetențele și a ști ce anume nu ne convine și nu ni se potrivește.

Din păcate, mulți dintre noi nu am avut o educație care să încurajeze încrederea în sine. Unii dintre noi am avut părinți care și-au făcut multe griji în privința noastră, alimentând și cultivând nenumărate temeri: că n-am fi bine crescuți, că n-am avea rezultate bune la școală, că anturajul nostru este nepotrivit, că nu vom reuși să ne câștigăm existența, că vom face alegeri greșite în dragoste, că ne vom îmbolnăvi etc.

Problema este că îngrijorările legate de un copil, prezente apoi pe parcursul adolescenței lui, sunt captate și integrate de acesta în construcția personalității sale. Copilul se îndoiește de capacitățile sale, el consideră că felul său de a fi insuficient de… sau exagerat de…, nu-i poate mulțumi și liniști pe părinții săi. Mai mult decât atât, în asemenea situație, noi ajungem să confundăm noțiunea de a iubi pe cineva cu aceea de a ne frământa, de a ne face griji pentru cineva.

! Pentru a ne crește încrederea în sine avem nevoie:

  • să conștientizăm modelele parentale moștenite,
  • să renunțăm la autocritica distructivă,
  • să ne dăm seama că pentru a fi fericiți nu este necesar să fim perfecți,
  • să ne conștientizăm propriile reații de sabotare, să identificăm beneficiile secundare ale acestora și să găsim modalități alternative de a ne satisface nevoile.

Încrederea în sine este cea care ne poate ajuta să evităm situațiile în care frica devine davastatoare. Frica ne face să ne înstrăinăm de noi înșine/de propriul sine, dar și de ceilalți. De-a lungul vieții putem trăi mai multe umbre ale fricii. O frică greu de gestionat este frica sau teama de eșec. Cineva a spus că frica este credința că nu vei reuși. Teama de eșec ne influențează principalele noastre roluri: cel de părinte, partener și angajat. Chiar și copiii sunt afectați de frica de a greși.

Lasă un comentariu


Lasă un comentariu


COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO