Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

Psihoterapia – o poveste a iubirii de sine

Scopul terapiei pe care o practic

Ordinea înseamnă atât găsirea răspunsului, cât și reconectarea cu sensurile (având în vedere că fiecare are libertatea la propria-i subiectivitate și la propriul său sens). Din acest motiv, soluționarea unui conflict psihic nu înseamnă găsirea unui model existențial, ci reconectarea cu originile existenței din care derivă sensurile. Principalele probleme ale modernității sunt generate de pierderea rădăcinilor, de aceea reconectarea cu acestea și refacerea echilibrului dintre diferitele Euri pentru a forma un Sine integrat constituie scopul psihoterapiei pe care o practic.

Ce îți pot oferi?

Terapia îți poate oferi sprijin, validare, abilități de coping (mecanisme inconştiente şi/sau conştiente de evitare, diminuare sau remediere a impactului negativ al unei situații asupra stării noastre de confort psihic şi fizic) și strategii pentru a-ți schimba perspectiva și comportamentele. Îți poate oferi o mai mare liniște sufletească și te poate ajuta să tolerezi sentimente și situații dificile. Îți poate oferi o „experiență emoțională corectivă”, creând un spațiu sigur și fără judecată pentru a te exprima în mod autentic și pentru „a te vedea” așa cum poate niciodată nu te-ai mai văzut, a te explora fără frică. Asemenea experiențe au un impact puternic și transformator.

Sesiunile terapeutice cu mine nu pot schimba alte persoane sau circumstanțe externe. Ofer psihoeducație, feedback și îndrumare, dar nu ofer sfaturi sau răspunsuri. După primele ședințe, mai ales dacă nu ai mai avut experiențe de explorare a trăirilor interioare sau dacă există traume neprelucrate, terapia poate să te facă să te simți mai rău înainte de a te simți mai bine. Întotdeauna, după o furtună, aerul este mai curat și liniștea este profund vindecătoare. În general, cu cât aduceți mai mult în terapie, cu atât mai multe aspecte vor fi conștientizate și aduse în categoria resurselor proprii.

Ce se întâmplă la terapie?

Într-o primă etapă terapia se axează pe conștientizare și pe înțelegere. Totuși acestea nu sunt suficiente pentru că nu este sufiecient să știm, ci trebuie să ne conectăm afectiv și emoțional cu ceea ce am înțeles, acest proces reprezintă cea de-a doua etapă. Este necesar să parcurgem un travaliu pentru a reuși să ne asumăm libertatea de a fi noi înșine. De cele mai multe ori, o astfel de schimbare interioară necesită ajutorul unui psihoterapeut.

Libertatea de a fi noi înșine presupune iubire de sine și pentru cei mai mulți dintre noi aceasta reprezintă o lecție de viață. De aceea, eu deseori spun că psihoterapia o poveste de iubire. Bineînțeles, este vorba despre a te redescoperi și despre a te iubi pe tine așa cum ești, și plin de încredere și responsabilitătate (față de tine și față de ceilalți), să îți îmbrățișezi trecutul, pentru a reuși să te bucuri și să fii mult mai prezent aici și acum.

Te însoțesc pe tot acest parcurs, oferindu-ți respect, ascultare și susținerea care permit transformarea. Te voi trata cu neutralitate binevoitoare, fără să te judec și îți voi oferi atenție de calitate și libertatea de a te exprima. De multe ori îți voi pune la dispoziție o oglindă în care să te poți descoperi și reflecta fără proiecții și fără identificări pe care ți le-ai dezvoltat de-a lungul timpului.

Cum funcționează psihoterapia?

Decizia de a începe psihoterapia poate fi o provocare. S-ar putea să îți faci griji că a avea nevoie de terapie înseamnă că ești slab sau nebun. Dar aceasta este o preconcepție. O persoană care solicită psihoterapie este determinat de următorul discurs intern, conștientizat sau nu:

  • Nu mai vreau să sufăr sau să mă simt blocat/ă.
  • Vreau să ameliorez anumite probleme din viața mea.
  • Vreau să fiu mult mai fericită/ă.
  • Vreau să am relații mult mai bune cu mine însumi/însămi și cu ceilalți.
  • În loc să stau și să sufăr pasiv, în loc să mă consider victimă, îmi dau seama că sunt parte implicată în ceea ce mi se întâmplă.
  • Vreau să mă schimb, vreau să mă dezvolt.

Am convingerea că dacă fiecare dintre noi ar parcurge acest traseu, viața noastră a tuturor s-ar îmbunătăți semnificativ!

Unii oameni se tem sau ezită să-și dezvăluie gândurile cele mai intime unui străin. Aceste gânduri și griji sunt surprinzător de frecvente, dar terapia reprezintă experiența unei întâlniri care poate aduce o mare ușurare emoțională. Conversațiile din terapie sunt confidențiale, astfel încât terapia creează un spațiu sigur în care poți să-ți exprimi gândurile pe care nu te-ai simțit confortabil să le împărtășești cu nimeni altcineva.

Relația cu terapeutul influențează foarte mult reușita psihoterapiei. Când cauți un terapeut, nu este suficient să găsești unul care are abordarea sau oferă tipul de tratament preferat. Unele dintre calitățile unui terapeut sunt compasiunea, înțelegerea și capacitatea de a menține cadrul.

Chiar și atunci când ai un terapeut cu care te simți confortabil, aceasta nu înseamnă că terapia va fi ușoară. Te poți aștepta ca ipotezele și modelele de gândire să îți fie contestate. Acest lucru se poate simți foarte inconfortabil, mai ales la început. Dar este important să ai așteptări realiste, deoarece schimbarea comportamentului necesită gândire, efort și timp.

Motivele pentru care apelăm la psihoterapie
  • deteriorarea relației de cuplu,
  • relațiile dificile cu copiii,
  • unele persoane se simt singure, nu au un partener și sunt în căutarea unei relații stabile,
  • multe persoane suferă de anxietatea și depresie, iar unele, ocazional, de psihoze,
  • unele persoane se luptă cu simptome fizice, cu boli cronice grave sau chiar cancer,
  • uneori este vorba despre conflicte la locul de muncă ce nu pot fi gestionate individual,
  • unele persoane se simt izolate în cadrul grupurilor și comunităților din care fac parte.
Beneficiile psihoterapiei

Psihoterapia te ajută să găsești în tine resursele de care ai nevoie pentru a face față situațiilor dificile într-un mod sănătos:

  • Ghidare pentru a descoperi și a înțelege mai profund emoțiile sau comportamentul tău;
  • Examinarea aspectelor emoționale neexplorate;
  • Sprijin pentru înțelegerea tiparelor unei relații sănătoase, cât și a celei nesănătoase;
  • Sprijin pentru identificarea mecanismelor de coping (mecanisme inconştiente şi/sau conştiente de evitare, diminuare sau remediere a impactului negativ al unei situații asupra stării noastre de confort psihic şi fizic) în situațiile de stres sau schimbări majore în viața ta;
  • Te ajută să depășești situațiile dificile etc.
Durata și numărul sesiunilor

Nu există un număr fix de sesiuni; nevoile variază și oamenii vin la terapie ori de câte ori au nevoie; durata depinde de nevoia ta, timp și accesibilitate. Cel mai bine este ca ședințele să aibă o frecvență regulată, cel mai des o dată pe săptămână. Dacă este vorba despre o nevoie care nu suportă amânare ne putem vedea de două ori pe săptămână. Sesiunile au o durată de 50 de minute. Sesiunea poate fi anulată cu 48 ore înainte, anularea cu mai puțin de 48 de ore presupune plata costului unei sesiuni. Dacă este posibil, voi încerca să te reprogramez la o altă oră în timpul aceleiași săptămâni.

Prețul unei ședințe de psihoterapie variază în funcție de tipul acesteia: psihoterapie individuală sau de grup, de cuplu sau de familie. Plata se efectuează cash sau prin transfer.

Primele ședințe

În cadrul primelor ședințe de psihoterapie sunt discutate aspectele ce țin de cadru, adică principalele reguli pe care se bazează intervenția psihoterapeutică. Ședințele sunt complet confidențiale, în condițiile legii, discuțiile noastre sunt private și nu vor fi discutate cu nimeni fără consimțământul tău.

Sănătatea ta mentală este la fel de importantă ca și sănătatea ta fizică, iar psihoterapia oferă un cadru potrivit pentru a dobândi o stare de bunăstare interioară și pentru a conștientiza și/sau ajusta ancorele bunăstării tale.

Lasă un comentariu


Lasă un comentariu


COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO