Pentru programare ședință psihoterapie tel. 0764.815.898 sau contact@tatianamorari.ro

Terapia Mindfulness

… mindfulness este refugiul minții. Budda

Noi putem reuși să ne înțelegem și să ne gestionăm reacțiile negative la factori declanșatori învățând să ne concentrăm pe conștientizare – observarea a ceea ce experimentăm la nivelul gândurilor, emoțiilor și corpului într-un anumit moment.

Ce este aceasta?

Tehnica mindfulness ne poate ajuta sa fim pe deplin atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și la ce ni se întâmplă. Observarea și acceptarea acestor experiențe și senzații, într-o manieră detașată, lipsită de judecăți, ne conferă spațiul necesar pentru a ne evalua gândurile și comportamentele (fie ca sunt sănătoase sau disfuncționale) și pentru a ne modifica reacțiile. Printre tehnicile mindfulness se numără respirația, vizualizarea, exercițiile de ascultare, yoga, Tai Chi și meditația.

Beneficii ale terapiei mindfulness

Faptul ca prin terapia mindfulness putem învăța să observăm, nu să fim controlați de propriile gânduri, ne permite să anticipam și să putem interveni mai eficient în cadrul experiențelor stresante și generatoare de anxietate, și să înlocuim modelele cognitive negative. Exercițiile mindfulness au un efect calmant – permit dezactivarea regiunilor din creier care provoacă stres (creierul reptilian – amigdala și sistemul limbic) și activarea celor responsabile de conștientizare și luarea deciziilor (creierul nou, mai ales partea prefrontală) concentrându-ne pe acțiuni pozitive care ne aduc starea de bine.

Strategii de mindfulness
MERS CONȘTIENT

Concentrarea pe ceea ce vedem, mirosim și auzim, dar și pe gândurile și senzațiile fizice pe care le resimțim când mergem, ne ajută să ne conectăm cu prezentul.

MÂNCAT CONȘTIENT

Să mestecam rar, să ne acordăm timp și să ne îndreptăm atenția spre procesul mâncatului; acest lucru permite minții noastre să se concentreze și să modifice reacțiile.

CONȘTIENȚI DE CORP

Practicile yoga și „scanarea corporală” – orientarea atenției asupra fiecărei părți a corpului și conștientizarea modului în care ne simțim în propriul corp.

RESPIRAȚIE CONȘTIENTĂ

Abilitatea de a ne concentra pe fluxul respirației este o tehnică de meditație eficientă în gestionarea stresului, anxietății și emoțiilor noastre negative.

Lasă un comentariu


Lasă un comentariu


COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO