Cred că cel puțin odată am auzit expresia „Totul are un preț!”. În afară de sensul direct al expresiei – pentru a obține ceva trebuie să dai ceva în schimb -, există și un alt sens. Acesta se referă la BENEFICIILE SECUNDARE: toate avantajele foarte concrete și imediate pe care le obținem din faptul că nu ne simțim bine; tot ceea ce avem de câștigat dacă nu reușim; tot ceea ce ne reține de la a ne simți mai bine… De la confortul unei vieți „liniștite” și relaxante financiar, la care nu reușim să renunțăm chiar dacă o facem cu prețul unei vieți conjugale infernale, și până la plăcerea nebănuită și inconștientă de a le crea griji celor care ne iubesc, pentru că măcar astfel avem o dovadă că suntem iubiți de ei…
Acesta este motivul pentru care cei mai mulți dintre noi suntem stăpâniți de sentimente contradictorii când vine vorba de schimbare: „Îmi doresc să mă schimb, dar îmi este greu să renunț la vechile obiceiuri”. De ce? Pentru că vechile obiceiuri hrănesc o parte din sinele meu care altfel, după schimbare ar deveni descoperită. Pe de o parte, vrem ceva nou în comportamentul și în viața noastră; dar, pe de altă parte, există ceva care ne împiedică să o facem, fiindcă ne temem că AM PUTEA PIERDE PARTEA CEA MAI BUNĂ DIN TOT CEEA CE E RĂU.
Exercițiu practic: cum să faci față auto-sabotării și cum să îți găsești resursele, argumentele pentru a obține ceea ce îți dorești
1. Notează-ți un obiectiv, o schimbare pe dorești să faci și ai tot amânat (un proiect, să slăbești, o afacere etc.)
2. Fă un desen al sabotorului care te împiedică să începi să faci acel lucru (lene, amânare, energie scăzută)
3. Acum, te rog să desenezi, să decupezi dintr-o revistă o imagine sau să construiești un obiect care ar simboliza resursa ta care te poate ajuta în acest demers al schimbării. Ce reprezintă această resursă? Este o calitate personală, este o persoană dragă, este un simbol al voinței tale interioare? Ce simți uitându-te la acest desen/obiect/persoană? Pot obține rezultatele schimbării și prin alte metode?
Alege o strategie pentru a-ți aborda beneficiile secundare. Ține resursa aproape și acționează cu încredere!
„De-ar putea tinerii să-și dea seama cât de curând vor deveni doar o grămadă de obiceiuri pe două picioare”. William James, filosof
Toate informațiile din mintea noastră inconștientă constau în credințe preluate de creier în stadiul său de „absorbție” – copilăria timpurie. Aceste informații ne-au fost „servite” de către părinți, îngrijitori, lumea din jur. Un exercițiu bun pentru a evita să devii „o grămadă (inconștientă) de obiceiuri pe două picioare” este să îți identifici filtrele (valorile și credințele) și jaloanele (propriile limite: ce este în regulă și ce nu, ce este bine și ce nu este bine pentru tine).
Mintea inconștientă a stocat foarte bine informația și de cele mai multe ori ne dăm seama la o vârstă adultă înaintată (după 30- 40 de ani) ce conținuturi sunt bune, folositoare nouă și ce anume ne sabotează și susține comportamentele noastre dezadaptative. Un exemplu bun în acest sens este nașterea într-o familie cu o anumită religie pe care o apărăm sau contra căreia luptăm apoi toată viața.
Mai jos găsești o listă cu posibile valori. Fă o listă cu 15 dintre ele – valorile cu care rezonezi cel mai mult, apoi taie de pe lista ta 5, și încă 5. Ai în fața 5 credințe și valori care te definesc.
Acum pentru a verifica dacă inconștientul tău este consecvent și aliniat conștientului tău te rog să răspunzi la următoarele întrebări.
Dacă ar fi să îți pui un poster pe perete, ce mesaj/imagine ar conține acest poster?
Când ești singur/ă și poți să visezi, la ce te gândești?
Ce apreciezi la tine cel mai mult?
Unde îți depui cea mai multă energie?
Unde îți petreci cel mai mult timp?
Ce ocupă cel mai mult spațiu în casa/camera ta?
Dacă ai avea o sumă mare de bani, ce ai cumpăra?
Pe ce cheltui cei mai mulți bani?
Cum îți petreci timpul liber?
Despre ce îți place să discuți?
Dar ce discuții te plictisesc?
Cum te vezi peste 5-10 ani?
Ce persoane admiri?
Răspunsurile la aceste întrebări se regăsesc în lista credințelor pe care ai făcut-o mai devreme?
Se înscrie în top 5, top 10 sau top 15 credințe alese de către tine? Cu cât răspunsurile tale sunt mai aproape de nucleul valorilor tale cu atât ești mai aliniat interior. Felicitări, ești pe drumul cel bun!
Dacă răspunsurile tale nu corespund valorilor selectate înseamnă că anumite programări timpurii inconștiente îți controlează viață, e cazul să faci o schimbare.
Ne trăim viața cu bucurie atunci când simțim că viața noastră are sens. Iar sensul influențat de consecvența dintre comportamentul, preocupările și valorile noastre. Dacă ceea „ce facem” nu coincide cu ceea „ce credem” uneori ne putem confrunta cu o stare de lipsă de sens, gol interior sau sentimentul inutilității. Ai grijă de tine și fă tot ce ține de tine pentru a le evita. Ele sunt semințe ale dezechilibrelor interioare: anxietate, depresie, atacuri de panică și chiar boală fizică.
Cunoașteți bancul despre Omul cel Sfânt care s-a înecat?
Pe scurt ar fi așa: Dumnezeu a trimis o mare ploaie pe Pământ. Un om foarte religios/Sfânt se tot ruga plin de speranță la Dumnezeu să îl salveze. Apa deja intrase în casă atunci când a venit cineva cu barca și i-a propus să îl ia pe Omul Sfânt, dar acesta a replicat că el este Copilul lui Dumnezeu și că El îl va salva. A mai venit cineva cu o barcă atunci când apa era deja la nivelul ferestrelor. Apoi, când Omul Sfânt a urcat pe acoperiș din cauza apei a mai venit cineva cu un elicopter care a lăsat o frânghie ca să îl salveze. Dar, Omul nostru Sfânt, nu și nu, că el crede în Dumnezeu care îl va salva de înec. Ei, sfârșitul a fost cam trist pentru că el s-a înecat și ajuns în ceruri îl întreabă pe Dumnezeu de ce nu l-a salvat. Iar Dumnezeu i-a răspuns (cred un pic enervat și iritat) ?: Auzi, Ți-am trimis două bărci și un elicopter!
Morala: de cele mai multe ori soluțiile sunt chiar sub ochii noștri!
De exemplu, în viața noastră de zi cu zi, pretutindeni în jurul nostru există oameni frumoși, faini, pozitivi care ne pot arăta, pur și simplu din însuși felul lor de a fi, cum să ne rezolvăm problemele, cum să relaționăm cu ceilalți în mod eficient și cum să gestionăm bine aspectele complexe ale vieții. Fiecare om are anumite îndemânări, anumite resurse care ne pot servi ca modele nouă, tuturor, atunci când încercăm să învățăm să facem ceea ce trebuie în viață. Viața fiecăruia dintre noi este o poveste ce merită să fie spusă, de ne-am lua doar răgazul să observăm și să o onorăm prin a integra în noi binele și frumosul din ceilalți. Prin urmare, ce-ar fi să îți schimbi ochelarii prin care îi vezi pe ceilalți? Invitația mea presupune să eviți să te concentrezi DOAR pe partea grea și dificilă a vieții sau din ceilalți, evită să te compari cu ceilalți pentru a constata cât de bun ești tu, ci să observi totul cu multă atenție și să faci loc în tine lucrurilor și aspectelor sănătoase, bune și minunate care se întâmplă în jurul tău!
O persoană matură emoțional se bucură de orice prilej de a învăța și beneficiază de înțelepciunea pe care oferă în mod gratuit celălalt și viața în general. Așa cum frumusețea este în ochii privitorului, așa înțelepciunea depinde de capacitatea de observare a fiecăruia dintre noi. Iar dacă reușim să observăm și să integrăm în propria persoană ceea ce observăm bun, frumos și sănătos în celălalt înseamnă că reușim cu adevărat să fructificăm toate oportunitățile.
Mai știți povestea broscuței care a fost înțepată de scorpion?
Pe scurt: broscuța avea nevoie să traverseze un râu, iar singura opțiune era să o ajute scorpionul. Se frământa ea dacă este o idee bună sau nu, fiindu-i frică să nu fie înțepată de către scorpion. Scorpionul a asigurat-o că va încerca să se abțină și că, de fapt, lui îi place foarte mult de broscuța și nu i-ar face vreun rău. Povestea se încheie tragic, după ce broscuța se îneacă în râu fiind înțepată de scorpion.
Morala: scorpionul nu a reușit să își învingă propria fire, cea de a înțepa.
Suntem ceea ce gândim. Însă, doar 10%-15% din gândurile noastre sunt conștiente. Deci firea, viața noastră este determinată în cea mai mare parte de aspecte care se află în afara atenției noastre. Iar o consecință a acestui lucru este că de multe ori intenția noastră este în conflict cu acțiunile noastre. De ce se întâmplă acest lucru?
Conștiința se divide în două părți, prima, mintea conștientă prezentă – o putem numi esența noastră ( sau inima noastră, vocea interioară, ceea ce suntem cu adevărat) – și a doua, personalitatea noastră, cea pe care o accesăm când ne prezentăm lumii.
Mulți oameni cred că personalitatea reprezintă ce sunt ei cu adevărat. Ori, personalitatea este doar ceea ce afișăm, masca noastră socială. Iar provocarea pe care o înfruntăm în viață este că ne naștem într-o anumită familie și purtăm mereu cu noi cultura, credințele acestei familii, dar și gândurile și sentimentele generațiilor trecute. În consecință, personalitatea noastră a fost construită și modelată în egală măsură de viețile altor oameni, precum și de propriile experiențe, de educație, cultură, părinți și familie. Aceste două dimensiuni ale conștiinței noastre pot fi în conflict, deoarece intențiile noastre nu se conformează întotdeauna la ceea ce se așteaptă de la noi sau la cum ar trebui să ne comportăm.
Chiar dacă noi continuăm să învățăm și să creștem până în ultima zi a vieții noastre, condiționarea ființei umane are loc în primii ani de viață. Este o situație care ne poate ajuta să reușim sau să eșuăm în atingerea țintelor și visurilor din viața noastră adultă.
Mama reprezintă poarta spre viață, înainte să ne naștem, am experimentat lumea și emoțiile mamei. Legătura timpurie dintre mamă și copil determină relația cu sine a viitorului adult. Și tatăl, prin acțiunea cu copilul și prin atașamentul lui față de copil, își dezvăluie credințele și valorile sale care ulterior determină modul în care viitorul adult interacționează cu lumea, cu socialul.
Numeroase studii și cercetări demonstrează faptul că chiar și o asistență psihică rudimentară poate aduce schimbări pozitive (grupuri de suport sau de dezvoltare personală pe anumite subiecte). Pentru ca acțiunile noastre să fie în acord cu intențiile noastre avem nevoie să ne cunoaștem cât mai profund. Iar pentru că noi evoluăm, creștem, ne schimbăm avem nevoie cel puțin o dată la trei ani să ne mai analizăm pe ici, pe colo anumite comportamente, atitudini, tendințe, căci firea se cere șlefuită permanent.
Îți doresc zile senine, cu descoperiri importante despre tine!
COPYRIGHT TATIANAMORARI.RO